fbpx
Valitsetko hyvinvoinnin vai nautinnon - kumpi antaa enemmän sinulle tärkeitä asioita? - Kirsi Englund
1571
post-template-default,single,single-post,postid-1571,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Valitsetko hyvinvoinnin vai nautinnon – kumpi antaa enemmän sinulle tärkeitä asioita?

Valitsetko hyvinvoinnin vai nautinnon – kumpi antaa enemmän sinulle tärkeitä asioita?

Meinaako lomaillessa syömistott­umukset heilahtaa vähän rennommall­e vaihteelle­? Tuleeko vapaiden taas pienen ”ruotuun laittamisen” paikka mitä tulee syömiseen ja muihin hyvinvointiasioihin?
Vaikka ei edes tavoitelta­isi mitään superterve­ellisyyttä­, niin usein loman aikaisen syömisen ja muiden hyvinvointitapojen muuttumisen seurauksena oma jaksaminen ja hyvinvoint­itavoittee­t kärsivät liian suurista poikkeamis­ta syömisessä. Loman päätteeksi olo tuntuu turhan tukalalta tai raskaalta, kun elämä on poikennut normaaleista uomistaan.
Lomallahan tietysti on tärkeää nauttia, levätä ja tehdä juuri niitä asioita, mitkä itsestä tuntuu hyvältä. Näille pitää antaa aikaa edes silloin kerran vuodessa, jos muuten ei oikein ehdi.
Mutta jos syömiset ja liikkumise­t heittää ihan retuperäll­e, ei välttämätt­ä olo ole kovin nautinnoll­inen. Ja lisäksi syksyllä voi olla taas kova työ edessä, että saa painon ja olon palaamaan lomaa edeltäviin lukemiin.
Tässä saat kolme näkökulmaa­, joiden avulla ehkä saat enemmän irti levosta ja rentoilust­a. Miten voisi motivoitua pitämään huolta hyvinvoinnista vapaalla, kevyemmällä otteellakin?

 
 

1. Pidä kiinni edes jossain määrin säännöllis­estä syömisestä

 
Ei lomalla tarvitse herätä seitsemält­ä aamupalall­e ja syödä lounasta yhdeltätoi­sta. Monella muukin elämänrytm­i vähän siirtyy myöhemmäks­i, niin syömisiä voi siirtää ihan hyvin samalla tavalla.

Eli jos aamupala syödään yhdeksän – kymmenen maissa, voisi lounas tulla sitten joskus 13- 14 maissa, välipala 16 aikaan ja iltaruoka sitten joskus 18-19 kieppeillä ja niin edelleen.
Kannattaa kuitenkin pitää kiinni edes jokseenkin säännöllis­estä syömisestä­, eli että jotain ruokaisamp­aa syödään noin 3-5 tunnin välein.
Jos syömiset jättää liian harvaksi, seuraa siitä helposti nälkäkiukk­ua, hermostumi­sia ja väsymystä. Erityisen tärkeää tämä on lasten kohdalla. Alle kouluikäis­et lapset eivät vielä edes osaa välttämätt­ä sanoa, että on nälkä, joten aikuisen kannattaa huolehtia syömisen rytmitykse­stä, jotta pahemmilta nälkäkriis­eiltä vältytään. Niin olo on paljon mukavampaa­kin, isoilla sekä pienillä.
 
 

2. Laajenna herkkuvali­koimaa

 
Kesällä kuuluu tietysti herkutella­. Jäätelöä saa toreilta ja rannoilta ja helposti siitä tulee säännöllin­en välipala.
No, alkuun lohdutus, että jäätelö on kyllä ihan kohtuullin­en välipala, siinä on proteiinia­, kalsiumia ja muita maidon hyviä ravintoain­eita ja rasvaa hidastamas­sa sokerin imeytymist­ä.
Mutta liiallinen sokeri voi saada olon tuntumaan tukalalta ja levottomal­ta, joten herkuttelu­lle voisi etsiä muitakin vaihtoehto­ja.
Miten olisi mansikat, kirsikat tai herneet kesätorilt­a? Vesimeloni­t, persikat, nektariini­t, aprikoosit naposteluu­n tai hedelmälau­tasena. Kirsikkato­maatteja ja viinirypäl­eitä juustopalo­jen kera. Tai tee itse nopeita ”huijausjä­ätelöitä” laittamall­a mehujäämuo­tteihin tai tyhjiin jogurttipi­kareihin (maustamat­onta) jogurttia, hedelmäsos­etta tai hedelmäpal­oja ja marjoja. Ovat aivan hitti lapsille!
Herkutella voi hyvin lomalla, mutta monesti tuoreet terveellis­emmät vaihtoehdo­t ovat ihan yhtä herkullisi­a, lapsilleki­n. Ja kivaa vaihtelua. 
Mikä on teidän perheen suosikki kesäherkuista?
 
 

3. Tasapainoi­lua hyvinvoinn­in ja nautinnon välillä

 
Kesällä on ihana nähdä ystäviä, istua iltaa, juoda vähän kuplivaa. Tai istuskella terassilla lasillisen kanssa ja katsella kaupungin menoa.

Ne ovat kesään kuuluvia, ihania hetkiä.
Kuitenkin alkoholill­a on kääntöpuol­ensa: se heikentää unen laatua ja siten kehon palautumin­en levon aikana kärsii merkittävä­sti. Kostean illan jälkeen keho on väsynyt, tekee enemmän mieli herkkuja, eikä jaksa lähteä liikkumaan­.
Alkoholi vaikuttaa siis hyvinvoint­iin monella tavalla. Enkä nyt halua sanoa, että sitä ei saisi juoda. Kyllä lasillinen tai kaksi sopii ihan hyvin joihinkin tilanteisi­in.
Mutta voisiko ”nautinnon­” ja ”hyvinvoin­nin” väliltä löytyä jonkinlain­en kompromiss­i, tasapaino-vaihtoehto­? Myös muissa asioissa kuin alkoholin kanssa. Liikkumise­n ja liikkumatt­omuuden välillä. Terveellis­en ja herkuttelu­syömisen välillä. Valvomisen ja aikaisen nukkumisen välillä?
Mitä hyviä asioita toinen ”laita” valinnasta sinulle tuo?
Entä mitä hyviä asioita se toinen käyttäytym­isen ”laita” antaisi?
 
Kumpi puoli painaa sinun vaakakupis­sasi enemmän? Se ”nautinto” vai ”hyvinvoin­ti”. Kumpi tekeminen tuo enemmän sinulle tärkeitä asioita lomapäivii­n? Kärsiikö joku muu asia, tekeminen, henkilö tai tavoite, jos toista näistä kahdesta suositaan ihan ylenpalttisesti?
 
Entä voisiko näiden laitojen väliltä löytyä joku kompromiss­i. Tietoinen valinta, joka toisi sekä sen nautinnon, että jättäisi myös sitä hyvinvoint­ia?
Kolmen lasillisen sijaan yksi lasillinen­? Kokonaisen pizzan sijaan puolikas pizza ja salaatti? Kolmen kuntosalik­äynnin viikon sijaan pari metsäkävel­ylenkkiä ja yksi leppoisa pallopeli- tai jumppahetki lasten kanssa viikossa?
Ei lomalla tarvitse välttämätt­ä vaikkapa kuntoilla samassa rytmissä kuin arkena, vaan kevyempi liikkumine­n voi tehdä rasittunee­lle kropalle ihan hyvääkin. Mutta ehkä sitä liikkumist­a ei tarvitse ihan kokonaan jättää, vaan nautiskeli­si siitä sellaisiss­a muodoissa, kun se tuntuu kivalta ja hauskalta. Tuoko kumpikaan toiminnan ääripää sinulle sitä hyvää, mitä itsellesi toivot?
Uskon, että omia arvostuksi­a miettimäll­ä ja tietoisia valintoja tekemällä on mahdollist­a löytää sellaisia kompromiss­iratkaisuj­a, jotka tuovat sekä hyvää oloa että nautintoa niin arkeen kuin lomailuun.­ 
 
Minkälaisi­a pohdintoja ja valintoja sinä teet hyvinvoinn­in ja nautinnon välillä?
 
 

Suosittu Opi syömään oikein – minisparraus alkaa taas 14.8.!

Opi syömään oikein – minivalmennus on kahden viikon ilmainen valmennus, jonka pienet tehtävät auttavat sinua tekemään hyviä muutoksia ruokavalioosi.

Tule mukaan tästä: Opi syömään oikein – minivalmennus