01 elo Valitsetko hyvinvoinnin vai nautinnon – kumpi antaa enemmän sinulle tärkeitä asioita?
Lomallahan tietysti on tärkeää nauttia, levätä ja tehdä juuri niitä asioita, mitkä itsestä tuntuu hyvältä. Näille pitää antaa aikaa edes silloin kerran vuodessa, jos muuten ei oikein ehdi.
Mutta jos syömiset ja liikkumiset heittää ihan retuperälle, ei välttämättä olo ole kovin nautinnollinen. Ja lisäksi syksyllä voi olla taas kova työ edessä, että saa painon ja olon palaamaan lomaa edeltäviin lukemiin.
Tässä saat kolme näkökulmaa, joiden avulla ehkä saat enemmän irti levosta ja rentoilusta. Miten voisi motivoitua pitämään huolta hyvinvoinnista vapaalla, kevyemmällä otteellakin?
1. Pidä kiinni edes jossain määrin säännöllisestä syömisestä
Ei lomalla tarvitse herätä seitsemältä aamupalalle ja syödä lounasta yhdeltätoista. Monella muukin elämänrytmi vähän siirtyy myöhemmäksi, niin syömisiä voi siirtää ihan hyvin samalla tavalla.
Eli jos aamupala syödään yhdeksän – kymmenen maissa, voisi lounas tulla sitten joskus 13- 14 maissa, välipala 16 aikaan ja iltaruoka sitten joskus 18-19 kieppeillä ja niin edelleen.
Kannattaa kuitenkin pitää kiinni edes jokseenkin säännöllisestä syömisestä, eli että jotain ruokaisampaa syödään noin 3-5 tunnin välein.
Jos syömiset jättää liian harvaksi, seuraa siitä helposti nälkäkiukkua, hermostumisia ja väsymystä. Erityisen tärkeää tämä on lasten kohdalla. Alle kouluikäiset lapset eivät vielä edes osaa välttämättä sanoa, että on nälkä, joten aikuisen kannattaa huolehtia syömisen rytmityksestä, jotta pahemmilta nälkäkriiseiltä vältytään. Niin olo on paljon mukavampaakin, isoilla sekä pienillä.
2. Laajenna herkkuvalikoimaa
Kesällä kuuluu tietysti herkutella. Jäätelöä saa toreilta ja rannoilta ja helposti siitä tulee säännöllinen välipala.
No, alkuun lohdutus, että jäätelö on kyllä ihan kohtuullinen välipala, siinä on proteiinia, kalsiumia ja muita maidon hyviä ravintoaineita ja rasvaa hidastamassa sokerin imeytymistä.
Mutta liiallinen sokeri voi saada olon tuntumaan tukalalta ja levottomalta, joten herkuttelulle voisi etsiä muitakin vaihtoehtoja.
Miten olisi mansikat, kirsikat tai herneet kesätorilta? Vesimelonit, persikat, nektariinit, aprikoosit naposteluun tai hedelmälautasena. Kirsikkatomaatteja ja viinirypäleitä juustopalojen kera. Tai tee itse nopeita ”huijausjäätelöitä” laittamalla mehujäämuotteihin tai tyhjiin jogurttipikareihin (maustamatonta) jogurttia, hedelmäsosetta tai hedelmäpaloja ja marjoja. Ovat aivan hitti lapsille!
Herkutella voi hyvin lomalla, mutta monesti tuoreet terveellisemmät vaihtoehdot ovat ihan yhtä herkullisia, lapsillekin. Ja kivaa vaihtelua.
Mikä on teidän perheen suosikki kesäherkuista?
3. Tasapainoilua hyvinvoinnin ja nautinnon välillä
Kesällä on ihana nähdä ystäviä, istua iltaa, juoda vähän kuplivaa. Tai istuskella terassilla lasillisen kanssa ja katsella kaupungin menoa.
Kuitenkin alkoholilla on kääntöpuolensa: se heikentää unen laatua ja siten kehon palautuminen levon aikana kärsii merkittävästi. Kostean illan jälkeen keho on väsynyt, tekee enemmän mieli herkkuja, eikä jaksa lähteä liikkumaan.
Alkoholi vaikuttaa siis hyvinvointiin monella tavalla. Enkä nyt halua sanoa, että sitä ei saisi juoda. Kyllä lasillinen tai kaksi sopii ihan hyvin joihinkin tilanteisiin.
Mutta voisiko ”nautinnon” ja ”hyvinvoinnin” väliltä löytyä jonkinlainen kompromissi, tasapaino-vaihtoehto? Myös muissa asioissa kuin alkoholin kanssa. Liikkumisen ja liikkumattomuuden välillä. Terveellisen ja herkuttelusyömisen välillä. Valvomisen ja aikaisen nukkumisen välillä?
Mitä hyviä asioita toinen ”laita” valinnasta sinulle tuo?
Entä mitä hyviä asioita se toinen käyttäytymisen ”laita” antaisi?
Kumpi puoli painaa sinun vaakakupissasi enemmän? Se ”nautinto” vai ”hyvinvointi”. Kumpi tekeminen tuo enemmän sinulle tärkeitä asioita lomapäiviin? Kärsiikö joku muu asia, tekeminen, henkilö tai tavoite, jos toista näistä kahdesta suositaan ihan ylenpalttisesti?
Entä voisiko näiden laitojen väliltä löytyä joku kompromissi. Tietoinen valinta, joka toisi sekä sen nautinnon, että jättäisi myös sitä hyvinvointia?
Kolmen lasillisen sijaan yksi lasillinen? Kokonaisen pizzan sijaan puolikas pizza ja salaatti? Kolmen kuntosalikäynnin viikon sijaan pari metsäkävelylenkkiä ja yksi leppoisa pallopeli- tai jumppahetki lasten kanssa viikossa?
Ei lomalla tarvitse välttämättä vaikkapa kuntoilla samassa rytmissä kuin arkena, vaan kevyempi liikkuminen voi tehdä rasittuneelle kropalle ihan hyvääkin. Mutta ehkä sitä liikkumista ei tarvitse ihan kokonaan jättää, vaan nautiskelisi siitä sellaisissa muodoissa, kun se tuntuu kivalta ja hauskalta. Tuoko kumpikaan toiminnan ääripää sinulle sitä hyvää, mitä itsellesi toivot?
Uskon, että omia arvostuksia miettimällä ja tietoisia valintoja tekemällä on mahdollista löytää sellaisia kompromissiratkaisuja, jotka tuovat sekä hyvää oloa että nautintoa niin arkeen kuin lomailuun.
Minkälaisia pohdintoja ja valintoja sinä teet hyvinvoinnin ja nautinnon välillä?