fbpx
Miten välttää epäonnistuminen elämäntapamuutoksessa - 6 vinkkiä - Kirsi Englund
831
post-template-default,single,single-post,postid-831,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Miten välttää epäonnistuminen elämäntapamuutoksessa – 6 vinkkiä

Miten välttää epäonnistuminen elämäntapamuutoksessa – 6 vinkkiä

Näin keväällä moni on taas uusien ruokailutottumusten äärellä. Keväällä on kiva keventää syömisiä ja ehkä on huomattu, että edellisvuoden kesävaatteet vähän kiristävät.
Toisaalta muutokseen voi tarvita tukea myös uuden e-kirjani ostaja, joka haluaa muuttaa perheensä ruokailutottumuksia vähän terveellisemmäksi.
Monelle (elämän)tapojen muuttajalle tulee jossain vaiheessa vastaan tilanne, jossa uudessa elämäntavassa on vaikea pysyä tai tulokset eivät etenekään enää toivotulla tavalla.
Oli sitten kyse painonhallinnasta, tai muuten ruokailutapojen järkeistämisestä, voi tavoitteen asettamisella ja omia ajatuksia hallinnoimalla vaikuttaa yllättävän motivaatioon ja onnistumiseen.
Tässä kuusi mielestäni isointa asiaa, jotka ratkaisevat sen, onnistutko muutoksessa.
1. Tee päätös
Kaikki tekeminen lähtee siitä, että sinulla on selkeä päätös siitä mitä aiot tehdä ja mihin lopputulokseen haluat päästä. Sano tuo päätös itsellesi ääneen vaikka peilin edessä. Se tuo päätöksen konkreettisemmaksi ja auttaa sitoutumaan siihen. Vertaa päätöksentekemistä taksilla ajamiseen: jos sanot taksikuskille, että en halua sinne, en halua tuonne, enkä myöskään tänne, mitä luulet mihin taksikuski vie sinut? Ei mihinkään. Sama pätee mieleemme ja tekemiseemme: jos emme ole päättäneet selkeästi mihin haluamme, emme pääse mihinkään.
Tee siis päätös ja kerro se vielä läheisillesikin, jotta he voivat tukea sinua ja sitoutuminen vahvistuu.
2. Tahtotilan pitää olla itselle tärkeä
Usein aloitetaan joku dieetti, jotta saadaan muutama kilo pois, tai kroppa timmiksi tai näytettäisiin joltain ihanteelta. Nämä voivat sinällään olla ihan hyviä tavoitteita, jos ne ovat itselle tärkeitä asioita. Välttämättä kuitenkaan tällaisten tavoitteiden hyöty ei ole riittävän suuri verrattuna ”uhrauksiin”, joita dieetillä joudutaan tekemään. Jos haluaa saada pysyviä muutoksia elämään tai kroppaan, olisi se yleensä suotavaa, että saavutus tuo mukanaan jotain hyvää tai mukavaa elämään. Ihminen kun on taipuvainen tavoittelemaan hyviä ja itselle tärkeäksi kokemia asioita. Mieti siis mikä sinulle on tärkeää ja mitä haluat elämässäsi lisää.
Se on vähän niin kuin olisit pitkien portaiden alapäässä ja mietit, että lähtisitkö tavoittelemaan huippua. Jos tiedät, että huipulla odottaa jotain, mikä on itsellesi todella tärkeää (vaikka enemmän terveitä päiviä perheen kanssa), on jokaisen askelman ottaminen helppoa, kun suuntaat vaan katseesi maaliin, etkä jää pohtimaan jokaisen askeleen kohdalla ottaisitko sen vai et (tiedät miksi valitset kevyemmän aterian tai lähteä liikkumaan). Jos taas tuo huipulla oleva asia ei ole itsellesi tärkeä, niin joudut jokaisella portaalla miettimään, että miksiköhän tätä teet ja onko seuraavan askeleen ottamisessa mitään mieltä (”se hampurilainen olisi niin paljon parempaa kuin salaatti”). Mieti siis muutoksessa, että mitä haluat elämässäsi saada lisää ja mitä tärkeää muutos tuo sinulle.
3. Tee muutokset niin, että pystyt elämään niiden kanssa lopun elämääsi
Moni aloittaa vuoden vaihteessa, kesän korvalla tai kesälomien jälkeen tiukan kuurin, jolla on tarkoitus laihduttaa enemmän tai vähemmän kiloja. Kun aloitetaan joku tiukka kuuri, jossa jätetään ruokavaliosta pois asioita, laihdutaan todennäköisesti alussa nopeasti sen takia, että ruokavaliosta saatu energiamäärä pienenee. Usein rajoitettua ruokavaliota jaksaa noudattaa hyvin muutaman viikon tai jopa kuukauden. Jossain vaiheessa kuitenkin ruokavalio saattaa muuttua hankalaksi toteuttaa tai muuten vain rajallinen ruokavalikoima alkaa kyllästyttää. Silloin palataan helposti vanhoihin tottumuksiin, jolloin paino taas palaa entisiin lukemiin.
Kun siis jätät ruokavaliostasi jotain pois, tai muutat, mieti aina, että jaksatko elää näin seuraavat kaksi vuotta. Eli, jaksatko syödä pelkkää riisiä, kanaa ja parsakaalia seuraavat kaksi vuotta, jotta tulokset myös säilyvät? Jos tuntuu, että et jaksa, kannattaa miettiä ruokavalioon rupeamista uudelleen.
4. Älä pelkää tehdä muutoksia suunnitelmaan
Tässä yhteydessä yleensä puhutaan repsahduksista, mutta itse en halua käyttää tuota sanaa, sillä mielestäni elämään ei kuulu repsahduksia. On vaan erilaisia tilanteita, joissa syödään eri tavalla. Kaikkea mahtuu hyvään ja terveelliseen elämään. Jos siis huomaat, että muutoksessa joku ei toimikaan. Eli huomaat vaikka syöväsi liian vähän, tai että et jaksakaan liikkua joka päivä, niin älä heitä hanskoja kokonaan tiskiin tuon havainnon myötä. Ota elämäntapojen muutos – tai oikeastaan koko elämä tutkimusmatkana, jonka aikana etsit itsellesi hyvää oloa tuovaa tapaa syödä. Kaikki ei toimi kaikilla. Jos et pidä rahkasta tai raejuustosta, ei se ole este tasapainoiselle syömistavalle. Jokaiselle löytyy omanlainen tapa syödä ja voida hyvin. Ja vaikka joskus iskisi järjetön makeanhimo ja tulee syötyä enemmän kuin olit ajatellut, ei se ole maailmanloppu. Seuraavalla aterialla voit taas antaa itsellesi hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Muista, että elämä on oppimismatka.
5. Omaksu joustava tapa syödä
On tutkimustuloksia, että ihmiset, jotka suhtautuvat joustavasti syömiseen, onnistuvat paremmin pitkän tähtäimen painonhallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että syömiseen suhtaudutaan ehdottomuuden ja rajoitusten sijaan joustavasti, eli että eri tilainteissa voidaan syödä tilanteen mukaisesti, eikä syömisistä oteta stressiä. Toinen ääripää on ruokavalio, jossa rajotetaan ruokavalintoja todella tiukasti, sosiaalisissa tilanteissa syödään omia eväitä tai ne jätetään väliin ruokavalion takia ja ruokavalinnoissa ollaan hyvin ehdottomia. Silloin kun ruokavalioon suhtaudutaan joustavasti, tehdään ruokavalinnat tilanteen mukaan, eikä ruuasta oteta stressiä tai huonoa omatuntoa. Usein rennosti syömällä syömisen kokonaisuus muodostuu sellaiseksi, missä on helpompi pysyä ja vaikka tietyissä tilanteissa syödään rennosti, pysyy kokonaisuus kuitenkin painonhallintaa tukevana. Repsahduksia ei tunneta, vaan elämään mahtuu kaikenlaista ja pääsääntöisesti kuitenkin syödään terveellisesti.
Sehän on selvää, että jos jotain muutosta halutaan saada aikaiseksi, tulee jotain muuttua syömis- tai liikkumistavoissa entiseen verrattuna. Muutokset kannattaa kuitenkin pitää sellaisina, että ei joudu luopumaan itselle tärkeistä asioista ja että uusien tapojen noudattaminen tuntuu mielekkäältä. Unohda siis huono omatunto syömisen yhteydestä ja keskity siihen, että pitkällä aikavälillä syömisesi ovat laadukas kokonaisuus.
6. Syö riittävästi
Dieetti- ja kuuriajattelu ohjaa meitä syömään liian vähän. Monella kompastuskiveksi muodostuukin se, että syödään pelkkää salaattia ja raejuustoa tai jotain vastaavaa. Kun syödään liian vähän, hidastuu kropan aineenvaihdunta ja voidaan syödä entistä vähemmän, kun kroppa ei kulutakaan enää yhtä paljon. Lisäksi lihasmassa pienenee yleensä nälkäkuurin myötä ja sen jälkeen elimistö kuluttaa entistä vähemmän energiaa. Lihaskudos on se aktiivinen kudos, joka käyttää eniten energiaa kehossamme. Nälkää jaksaa sietää usen jonkun aikaa, mutta yleensä liian vähäinen syöminen kostautuu jossain vaiheessa nälän voittaessa, jolloin syödään hallitsemattomasti ja liikaa.
Pelkkä salaatti ja siinä vähän kurkkua ja paprikaa ei ole riittävä ateria: siinä ei ole riittävästi energiaa, eikä sisällä juuri mitään kehon tarvitsemia ravintoaineita. Lisäksi tarvitaan proteiinia, hyviä rasvoja ja hiilareita, jotta keho saa kaikkea mitä se tarvitsee. Haluaisinkin, että ajatteltaisiin mahdollisimman vähän syömisen sijaan sitä, että annettaisiin keholle mahdollisimman paljon ravintoaineita monipuolisen ruoan muodossa. Silloin kroppa pysyy käynnissä, eikä nälkä kasva missään vaiheessa hallitsemattomaksi. Muistisääntö hyvälle aterialle: sen pitää sisältää jotain tuoretta, proteiinin lähdettä, hyviä hiilareita ja hyvää rasvaa.