fbpx
Seuraava hyvinvointitrendi on oma ajattelu - Kirsi Englund
15974
post-template-default,single,single-post,postid-15974,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Seuraava hyvinvointitrendi on oma ajattelu

Seuraava hyvinvointitrendi on oma ajattelu

 
Rasvaton, hiilariton, proteiini, raakaruoka, gluteeniton, ketodieetti… ja mitä näitä hyvinvointitrendejä nyt on ollut. Voittajan tunti on kello 5 aamulla. Menestyjät treenaavat aamulla… 
 
Nämä ohjeet ja kuurit on nähty, kaikkea on tullut kokeiltua ja koettua. Onneksi kokemuksista myös opitaan. Alamme ehkä jo nähdä, että nämä ”hyvinvointi”trendit, totaalikääntymiset, kieltolistat ja kurinalaiset käskyt eivät tuo onnea, eikä pysyvää hyvää oloa. 
 
Tällä hetkellä hyvinvointitrendeissä palautuminen ja uni ovat pop. Pehmeys on tullut kireiden dieettien rinnalle, Sydämiä tiukkojen treeniohjeiden kanssa samojen valmentajien viesteihin. 
 
Sydänten, kehon kuuntelun ja oman ajattelun soisi lisääntyvän vielä entisestään. Seuraava hyvinvointitrendi voisikin olla oma ajattelu ja arvojen peilaaminen arjen kanssa.
 

Terveyttä omista arvoista käsin

 

Ihmisten terveyden kanssa kun tekee töitä, niin joskus keskustellaan syvällisestikin siitä, että miten asioiden priorisointi ja siitä seuraavat valinnat vaikuttavat terveyteen nyt ja tulevaisuudessa.

 

Ihan konkreettisesti sanottuna joskus terveyden pettäminen tulee ihmiselle yllätyksenä, kun terveys ei ole aiemmin ollut arvojärjestyksessä korkealla.

 

Sen määrittää jokainen itse, miten haluaa elämäänsä elää. Kuinka paljon tehdä töitä, urheilla tai olla läheisten ihmisten kanssa päättää jokainen itse sen mukaan, minkä hän kokee tärkeäksi.

 

Mutta toisaalta elimistön fysiologian ja terveyden kannalta tiedetään tiettyjen asioiden olevankin tärkeitä, sellaisia joita ei oikein voi ohittaa, jos haluaa viettää tervettä, energistä elämää, tai jotka voivat osittain ehkäistä tiettyjä terveysongelmia.

 

Näitä on mm.
Riittävä nukkuminen, joka vaikuttaa mm. aivojen ongelmanratkaisukykyyn ja elimistön hormonitoimintaan merkittävästi.

 

Liikunta, jolla on monia vaikutuksia terveyteen mm. glukoosiaineenvaihdunnan, elimistön hapenottokyvyn ja aivojen plastisuuden kannalta.

 

Oikeanlainen ravinto, sillä tiedetään mm. että aivot tarvitsevat säännöllisesti uutta energiaa, kuitu edistää suoliston toimintaa ja kasvisten sisältämät yhdisteet näyttäisivät ehkäisevän monia sairauksia.

 

Eli tiettyjä asioita emme oikein voi ohittaa, jotta keho pysyisi kunnossa, toimivana ja saisimme elää terveitä vuosia vielä vanhemmallakin iällä. Tietysti geeneillä ja puhtaalla sattumallakin tässä elämän onnenpyörässä on omat sektorinsa.

 

Mutta mitä tulee näihin hyvinvointigurujen julistamiin tarkkoihin sääntöihin aamutreeneistä tai hiilihydraattien grammamääristä, niin eivät ne ole mitään takeita onnesta. Saati iloisesta arjesta.

 

Ei kaikille toimi se, että herätään klo 5 liikkumaan tai syödään aamulla voita ja illalla lihaa. Entä jos aamurutiineihin kuuluu myös suihkussakäynti, hiustenlaitto ja meikkaus, mitä kaljupäinen miesguru ei ollutkaan teoriassaan huomioinut? Tai jos lapset ovatkin aamuvirkkuja ja heräävät myös viideltä aamuisin? Voittajan tuntiin astuu mukaan Elämä. 

 

Siksi meidän on tärkeää olla selvillä omista arvoistamme ja tehdä valinnat niiden mukaan. Arvojen vastaisesti toimiminen aiheuttaa ennen pitkää niin henkistä kuin fyysistäkin kuormitusta, mikä ei aina johda hyvään lopputulemaan.

 

Seuraava hyvinvointitrendi on toivottavasti oma ajattelu

 

Näihin terveysasioihin voi vaikuttaa hyvin monilla pienilläkin teoilla. Oleellista on se, että lähtee liikkeelle hyvään suuntaan, pienetkin hyvät teot vaikuttavat. Ja samalla hyväksyy sen, että joka päivä ei ehdi eikä jaksa tehdä kaikkea, mikä saattaisi olla hyväksi. Joinain päivinä voi vain olla ja syödä hiilareita, hedelmiä tai sitä mitä keho tuntuu kaipaavan. Kuitenkin on monta tapaa elää hyvää ja tervettä elämää.

 

Valitse siis taistelusi ja keskity niihin tekoihin, jotka mahtuvat joustavasti sinun arkeesi. Jos liikkumaan tulee lähdettyä varmemmin klo 5 illalla kuin aamulla, niin älä taistele aamuherätysten kanssa. Jos sun on helpompi syödä aamulla valmis ruissämpylä työpaikalle päästyäsi kuin alkaa vääntämään puuroa lisukkeineen kotona, niin valitse se. Pääasia, että aloitat jostakin ja etenet omassa tahdissasi kohti virkeää ja hyvää arkea, johon mahtuu kaikki ne asiat, jotka sulle on tärkeitä.

 

Seuraava hyvinvointitrendi on toivottavasti oma ajattelu ja arvojen mukainen elämä, jossa emme ahdistu ulkopuolisten gurujen määrittämistä rytmeistä ja ruokalistoista, vaan ajattelemme itse, mitkä asiat muodostavat oman hyvinvointimme palapelin. Tutkittuun tietoon on hyvä nojata, mutta jokainen voi oivaltaa itse sen, miten nämä asiat haluaa arkeensa ottaa,