02 elo Vahvista motivaatiotasi ja saavuta tavoitteesi – näin sen teet
Syksy on uusien aloitusten aikaa. Monilla alkaa syksyllä joku uusi vaihe, projekti tai harrastus: koulun aloitus, paluu työelämään, uusi työpaikka tai sitten ihan vain paluu lomalta arkeen. Loman jälkeen tai uudessa elämäntilanteessa on usein tullut myös mietittyä elämän kokonaisuutta ja arjen sujuvuutta: millaisia asioita haluan arkeeni kuuluvan, miten päivien sujuvan ja kenen kanssa, mitä tehden. Ja tietysti syksyllä on mukava aloittaa uusia harrastuksia: liikuntaa, hyvinvointia, ehkä enemmän itsestä huolehtimista.
On ihan normaalia, että kun elämään tehdään tai tulee muutoksia, niin jossain vaiheessa saattaa tulla vastaan tilanne, jossa motivaatio ja jaksaminen lopahtavat. Tästä tekstistä saat ajatuksia siihen, miten voit vahvistaa omaa motivaatiota ja ajattelusi avulla helpottaa tavoitteittesi saavuttamista.
Missä olet nyt. Onko kuntosi tavoitteidesi tasalla?
Aluksi kannattaa miettiä nykyistä tilannettaan, mitkä asiat tuovat itselle hyvinvointia ja mitkä sitä syövät tai kuluttavat. Mitä haluat säilyttää arjessasi, mitä saada lisää ja mitä ehkä saada vähemmälle. Onko arkesi nyt sellaista, millaisesta elämästä haaveilet? Miten terveytesi ja jaksamisesi mahdollistaa niitä asioita, mitkä ovat sinulle tärkeitä? Tulisiko ehkä kuntotasoa nostaa, jotta jaksat paremmin leikkiä illalla lasten kanssa. Vai pitäisikö ruokatottumuksia tarkistaa, jotta pysyisit työpäivät virkeämpänä? Mieti tarkasti mistä asioista sinä saat voimaa ja palautumista arjessasi ja mitkä kuormittavat. Palauttavia ja iloa tuottavia asioita tulisi olla enemmän, kuin kuormittavia, jotta arjen ilo ja jaksaminen säilyvät.
Mieti miksi haluat muutosta – millaista elämää eläisit jos kaikki olisi mahdollista?
Motivaation löytämiseksi muutosten tueksi kannattaa ensin miettiä, miksi muutoksia elämässä pitäisi tai haluaisi tehdä. Muutokset syömisessä, liikunnassa tai muissa elämäntavoissa tulevat helpommiksi, kun teet niitä siksi, että saat itse jotain tärkeää tai hyvää lisää elämääsi. Tapojen muuttaminen ei usein onnistu ainakaan pysyvästi, jos ei ole itselle merkityksellistä miksi tuon muutoksen tekee.
Mieti siis, miksi muutos on tärkeä, mitä se tuo sinulle enemmän sellaista mitä haluat lisää elämääsi? Pohdi millaista elämää sinä haluaisit elää, mitä sinä pidät tärkeänä? Jollekin voi olla tärkeää liikkua siksi, että jaksaa haastavassa työssä tai kiireisessä arjessa. Joku haluaa syödä terveellisesti, jotta voi elää terveenä ja opettaa lapsillekin terveelliset elämäntavat. Pyri siihen, että sinä itse valitset ne asiat, jotka koet tärkeäksi ja joita haluat tehdä elämässäsi.
Kun koet muutoksesta tulevan hyödyn tärkeäksi, ei sen eteen ponnistelu ole hankalaa, vaan enemmänkin mieluisaa ja itsestään selvää.
Aseta positiivinen tavoite tai määränpää, jota on kiva tavoitella
Kun asetat itsellesi tavoitetta, kannattaa siitä tehdä sellainen, että sen tavoittelu ja saavuttaminen on psykologisesti helppoa. Kun tavoite on positiivinen ja eteenpäin menevä, on sen tavoittelu ja toimiminen huomattavasti mukavampaa kuin kielteisen tavoitteen eteen toimiminen. Vertaa vaikkapa tavoitteita ”Lopetan kaiken herkkujen syömisen kokonaan” tai ”haluan saada kevyemmän olon, joten lisään yhden uuden kasvisannoksen ruokavaliooni joka viikko”. Kumpi on mukavalta tuntuva asia tehdä, ja kumpi tuntuu kiristelyltä, kärvistelyltä? Kuinka pitkään jaksat kärvistellä?
Tavoitteen on hyvä olla myös mitattavissa tai aistein todettavissa. Näin pystyt seuraamaan milloin olet tavoitteessasi tai asettamaan välietappeja, joiden saavuttaminen myös palkitsee. Mieti siis miltä tavoitteesi saavuttaminen tuntuu, näyttää, kuulostaa. Mieti mahdollisimman usein itsesi tilanteessa, jossa olet saavuttanut tavoitteen. Visualisoi mielessä, tai piirrä tavoitekuva itsellesi.
Entä sopiiko tavoite elämääsi ja arkeesi? Jos päätät liikkua seitsemänä päivänä viikossa, tuleeko se onnistumaan? Entä jos perhe odottaa sinulta jonain iltana kotona olemista, tai töissä tulee pitkiä ja stressaavia päiviä? Ystäviä ja sukulaisiakin on varmasti kiva nähdä joskus. Lopahtaako liikkuminen siihen, kun tavoite ei onnistunutkaan? Eli mieti tavoite sellaiseksi, että se mahtuu arkeesi ja elämääsi. Tavoitteen on kuitenkin hyvä olla riippuvainen vain sinusta itsestäsi, eli että voit itse vaikuttaa sen toteutumiseen, etkä ole riippuvainen muiden tekemisestä.
Mieti tavoite sellaiseksi, että se mahtuu elämääsi ja arkeesi, niin että siihen mahtuu myös muut tärkeät asiat.
Mielellä on iso voima, se vahvistuu mihin keskityt
Ihmisen mielellä on uskomaton voima. Joku viisas on sanonut, että jos ajattelet, että onnistut tai jos ajattelet, että et onnistu, olet oikeassa kummassakin tapauksessa. Eli sillä mitä uskomme itsestämme on suuri merkitys sille miten onnistumme. Ajattele siis onnistuvasi. Tee päivittäin positiivisia mielikuvaharjoituksia, joissa ajattelet sitä lopputulosta, minkä haluat saavuttaa, sillä se vahvistuu, mihin keskitymme.
Ajattele onnistuvasi, niin onnistut varmemmin
Matka on tutkimusretki, ei ole olemassa repsahduksia
Tee matkasta itsellesi kiinnostava tutkimusretki. Sen sijaan, että miettisit, että mitä jos et onnistukaan, ota asenne, että tutkit itseäsi ja elämääsi, että mikä sinulla voisi toimia. Jokainen varmasti tietää, miten ulkoapäin annetut ohjeet tai käskyt muuttaa jotain tapoja toimivat. Eivät yleensä kovin hyvin. Vinkkejä ja oppeja kokeilujen pohjaksi voi kyllä napata toisilta, mutta jokainen ihminen ja elämäntilanne on sen verran yksilöllinen, että kaikki ohjeet eivät toimi kaikilla. Kokeile ja kuuntele itseäsi. Huomaat ehkä välillä, että joku asia ei toimi sinulla, mutta älä lannistu siitä, vaan hyväksy se ja kokeile jotain toista keinoa.
Jokainen pienikin teko lasketaan
Kun on seurattu menestyneitä ja onnistuneita ihmisiä, on todettu, että yhteistä heille on, että he paitsi käyvät mielikuvissa läpi onnistumistaan, mutta he myös toimivat tavoitteensa mukaisesti. Vaikka mielikuvat sekä usko tavoitteeseen ovat tärkeitä, ratkaisee onnistumisen lopulta se, että teemme tavoitteen suuntaisia tekoja.
Ja vielä muista aina, että elämä on ”kuurien” ulkopuolella. Ajattele muutostasi loppuelämän kestävänä hyviä asioita sinulle tuovana asiana. Elämän ei tarvitse olla on tai off. Jokainen pienikin teko vie sinua kohti parempaa hyvinvointia, eikä se kaadu yhteen kakkupalaan tai suklaapatukkaan, vaan nekin mahtuvat elämään. Riittää, että noin 80-prosenttisesti syöt hyvin, ja olet aktiivinen.
Elämä ei ole on tai off. Jokainen pienikin teko, joka vie sinua kohti hyvää oloa, lasketaan.
Eli ajattele positiivisesti itsestäsi ja tee elämäntapamuutoksesta mukavaa, niin saavutat tavoitteesi ja hyvän arjen varmasti!