fbpx
Vain ajatuksia - Kirsi Englund
284
post-template-default,single,single-post,postid-284,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Vain ajatuksia

Vain ajatuksia

Nyt mennään vähän psykologian puolelle, mutta en malta olla jakamatta kesälukemistosta saatua suurta oivallusta, joka sopisi niin monelle kiireen ja elämätapahaasteiden kanssa kärvisteleville. Käteen sattui lukemiseksi jo jonkun aikaa hyllyssä ollut ja kertaalleen jo luettukin Arto Pietikäisen kirja Joustava mieli. Kirja perustuu Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan ja sen keinoihin edistää psyykkistä hyvinvointia. Kirja tähtää psykologisen joustavuuden lisäämiseen, mikä tarkoittaa suoraan kirjaesittelystä (löytyy täältä) lainattuna ”kykyä toimia tarkoituksenmukaisesti ja omia tavoitteita (arvoja) kunnioittaen silloinkin, kun epämiellyttävät ajatukset ja tunteet pyrkivät ohjaamaan käyttäytymistä.” Eli käytännössä miten voit hallinnoida omaa mieltäsi toimimaan järkevästi silloin kun halut tai tunteet yrittävät viedä hunnigolle. Kirja käsittelee stressiä, masennusta, itsetunto-ongelmia ja muita elämän kriisejä ja antaa keinoja näiden käsittelyyn mielen avulla. Kirja sopii hyvin ns. itsehoitoon ja siinä on paljon harjoituksia, joiden avulla ajatuksia voi työstää itsenäisesti.
Kirjasta kolahti itselleni näkemys, jonka mukaan ihminen ei ole yhtä kuin ajatuksensa tai tunteensa, vaan ihminen on erillinen ikään kuin pelikenttä tai näyttämö, jossa eri tunteet ja ajatukset tapahtuvat. Näinpä ihminen voi itse valita miten reagoi ja toimii ajatustensa kanssa.
Otetaanpa esimerkki: Menen kauppaan ja teen normaalit ruokaostokset. Kassoja kohti suunnistaessani mieleeni tulee, että kylläpä nyt tekisi mieli suklaapatukkaa. Tässä tilanteessa ihminen usein reagoi ajatuksensa mukaisesti ja menee suklaahyllylle ja nappaa mukaansa patukan. Varmuuden vuoksi otetaan vielä toinen, koska halu on niin kova. Syömisen jälkeen saattaa tulla harmitus, sillä suklaan syöminen ei edistä omaa hyvää oloa.
Toinen esimerkki:
Töissä on kamala kiire ja stressi. Töitä on paljon ja tuntuu, että en saa mitään tehtyä riittävän hyvin. Pomo vaatii koko ajan enemmän, ja tuntuu ettei mikään kelpaa. Pyrin tekemään yhä vain enemmän ja paremmin. Mutta mitä täydellisemmin hion töitäni, sitä vähemmän ehdin saada aikaiseksi. Koko ajan on kiire, enkä saa mitään aikaiseksi.
Mielen joustavuutta voi harjoittaa vaikkapa tällaisen harjoituksen avulla.
Istu rauhalliseen paikkaan ja varaa aikaa itsellesi 15 minuuttia. Sulje silmät ja keskity hengitykseesi. Kuuntele hengitystäsi ja anna mielesi vain olla. Jossain vaiheessa mieleesi tulee todennäköisesti jotain ajatuksia. Kun näitä ajatuksia tulee, anna niiden vain olla. Älä reagoi mitenkään, älä tee mitään, tarkkaile niitä vain tyyliin ”ahaa, tällainen ajatus tuli mieleeni”. Palaa taas hengitykseesi. Kun mieleesi tulee jälleen ajatus, anna sen taas vain olla ja totea, että ”kiitos mieleni, kun tuotit tuon ajatuksen”.
Näin huomaat pikkuhiljaa, että mitään ei tapahdu, vaikka et reagoikaan ajatuksiisi. Huomaat, että sinä olet tuo tarkkailija, joka huomaa mitä kehossasi tapahtuu ja että mielesi tuottaa ajatuksia. Sinä, tarkkailija et ole yhtä kuin kaikki ajatukset, mitä mieleesi tulee. Eikä sinun tarvitse uskoa kaikkia mielesi tuottamia ajatuksia, saati toimia niiden mukaan. Olethan ehkä joskus joutunut muuttamaan ensimmäistä ajatustasi jostakin kun olet huomannut, että se ei pidä paikkaansa.
Eli seuraavan kerran kaupassa mielihalun yllättäessä tai työstressissä kieriskellessäsi voit todeta, että kiitos mieleni tästä ajatuksesta, mutta minä päätän itse millainen toiminta on minulle hyväksi.
Tätä voi soveltaa niin työstressin, liikkumattomuuden (minä en ole yhtä, kuin ajatus siitä, että en jaksaisi lähteä ulkoilemaan) tai syömistottumusten käsittelyyn.
Itse olen huomannut, että monessa tilanteessa sen toteaminen, että minä en ole yhtä kuin ajatukseni tai että minun ei tarvitse toimia kuten ajatukseni halajaisivat, auttaa pääsemään ohi hetkellisestä halusta tai stressistä, sekä olemaan läsnä hetkessä: Minun ei tarvitse pyrkiä mihinkään tai haluta mitään, voin vain olla tässä ja nyt. Saattaa vaatia pari harjoitusta saada menetelmä toimimaan, mutta kannattaa kokeilla!
Suosittelen lämpimästi myös Joustava mieli -kirjan lukemista, kirjassa on paljon erilaisia harjoituksia mm. stressin ja tunteiden käsittelyyn.

(Tämä on ns. hyväksyvän havainnoinnin menetelmä tai kutsutaan myös tietoisen läsnäolon harjoitteluksi. Sen avulla voi mm. oppia olemaan paremmin läsnä tässä hetkessä, vähentämään epämiellyttävien ajatusten vaikutuksia ja huomaamaan, että tunteet ja ajatukset vaihtelevat, että oman itsensä voi erottaa ajatuksista sekä oppia rauhallisuutta ja itsensä hyväksymistä.)