fbpx
Pitäisi syödä terveellisesti mutta aina ei ehdi eikä jaksa - tee vaikka 5 pientä asiaa - Kirsi Englund
1238
post-template-default,single,single-post,postid-1238,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Pitäisi syödä terveellisesti mutta aina ei ehdi eikä jaksa – tee vaikka 5 pientä asiaa

Pitäisi syödä terveellisesti mutta aina ei ehdi eikä jaksa – tee vaikka 5 pientä asiaa

Kaikkihan sitä söisi terveellisesti, jos ei olisi mitään esteitä. Jos elämässä ei olisi muuta tekemistä kuin keskittyä ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin, niin olisihan se helppoa. Ja vielä rajattomasti rahaa jotta voisi ostaa vain tosi terveellisiä ruokia.
Mutta eihän se arki mene näin. On töitä, ylitöitä, harrastukset, lasten harrastukset, huonosti nukutut yöt, stressiä perheenjäsenten ja sukulaisten voinnista, autettava muita ja kaikkea muuta. Usein se oman syömisen miettiminen tuntuu vähiten tärkeältä kaiken tämän rinnalla.
Terveellinen syöminen ei kuitenkaan onneksi ole joko on tai off. Sitä ei tarvitse tehdä täydellisesti tai sitten ei ollenkaan jos täydellisyyteen ei pääse.
Voi tehdä edes pieniä asioita vaikka koko ruokavaliota ei jaksaisi tai pystyisikään remontoimaan. Eikä sitä totaaliremonttia edes kannata tavoitella. Yksikin askel on parempi kuin ei yhtään askelta terveelliseen suuntaan. Vaikka olisit äsken syönyt jättipizzan ja huuhdellut sen alas puolella litralla sokerilimpparia, voit silti seuraavalla aterialla syödä porkkanan. Jokainen porkkana on parempi kuin ei yhtään porkkanaa.
Jos et ehdi etkä jaksa panostaa täydelliseen terveelliseen ruokavalioon, niin kokeile aloittaa muutamasta pienestä jutusta. Tässä viisi esimerkkiä, jotka voit tehdä heti tänään:

  • Yritä pitää kiinni ateriarytmistä. Syö aamulla edes banaani tai jogurtti. Pienikin on parempi kuin ei mitään. Syö jotain useamman kerran päivässä. Kroppasi ja aivosi pysyvät virkeämpinä.
  • Syö joku kasvis tai hedelmä. Kasviksia voi syödä helpostikin, aina ei tarvitse tehdä täydellistä salaattia tai keksiä kasvisruokaa. Kuori porkkana ja rouskuttele se ruoan valmistumista odotellessa. Tai syö kourallinen kirsikkatomaatteja välipalaksi. Tai keitä aterialle pussillinen pakasteherneitä, vihreitä papuja tai parsakaalia. Tai osta kotiin näkyvälle paikalle pussillinen omenoita ja syö omena kun tulee se iltainen mieliteko. Helppokin on parempi kuin ei mitään.
  • Syö aamulla jotain missä on proteiinia. Puoli purkkia raejuustoa tai rahkaa. Keitetty kananmuna tai kaksi. Leipä kinkulla. Proteiinipitoisen aamupalan (väh. 15% energiasta) syöjät syövät tutkimusten mukaan vähemmän loppupäivän aikana kuin vähän proteiinia aamulla saavat. Käytännössä painonhallinta on helpompaa ja mielitekoja vähemmän heillä, jotka sisällyttävät proteiinia aamupalaan.
  • Syö välipala iltapäivällä ennen kuin lähdet töistä kotiin. Osta kauppareissulla laukkuun pussillinen pähkinöitä ja syö siitä pieni kourallinen iltapäivällä. Välipalarahka tai hyvä proteiinipatukkakin on parempi kuin ei mitään. Välipalan avulla jaksat mennä kotiin ja tehdä paremmin ruokaa kuin että menet kotiin sudennälkäisenä. Silloin syöt takuuvarmasti kaikkea mitä kaapeista löytyy.
  • Lisää öljyä salaattiin. Öljyn lorauttaminen salaattiin (tai johonkin muuhun ruokaan) ei ole vaikeaa ja saat siitä paljon aivojesi tarvitsemia välttämättömiä rasvoja. Jos et ole aikoihin koskenut öljypulloon kaapissasi, voi olla tarpeen ostaa uusi tuoreempi.

Voit ajatella niin, että jos useampina päivinä viikossa teet jotain näistä asioista, olet jo plussan puolella. Jokainen teko on parempi kuin ei mitään. Sinun ei tarvitse alkaa maanantaista noudattamaan täydellistä ruokavaliota, voit aloittaa vaikka tiistaina tai sunnuntaina. Ja tehdä yhden asian paremmin kuin ennen.

Tärkeintä on, että teet jotain ja saat siitä pieniä onnistumisen kokemuksia. Vähitellen huomaat, että tottumukset eivät olekaan niin vaikeita. Paremman syömisen myötä olokin saattaa virkistyä ja jaksat taas enemmän.

Haluatko jatkaa pienten muutosten tekemistä ruoka-arkeesi?

Tule mukaan ilmaiseen hyvän syömisen minisparraukseen. Viikon ajan pieniä hyviä tekoja, ja ehkä myös uusia ajatuksia…
Klikkaa mukaan tästä: 
Hyvän syömisen minisparraus

Tags:
,